С решение на Министерския съвет село Баня е обявено официално за град на 30 август 2002 година. Населението на града е 3,900 жители мнозина обаче живеят и работят извън града, но поддържат домовете си в Баня. През деня това градче излъчва атмосферата на мир и спокойствие, но вечер улиците му се оживявят от музика на живо от ресторантите. Местните хора, курортисти и младежи се наслаждават на вечерната прохлада в спретнатите кафенетата и ресторанти на градчето.

 

 

 

 

 

 

През 1927 година цар Борис ІІІ идва на гости в къщата на фабриканта И. Багаров в малкото селце Баня, за да лекува ревматизма си. Очарован от резултатите на целебните води, той решава да построи лятна къща на това място. Днес тя се намира с северната част на града и е завършена през 1929 година. Местните наричата царската къща Двореца. Възхитен от качеството на минералната вода на Баня, в края на 30-те години царят, заедно със съдействието на кмета на Карлово построява и Централната баня, която днес представлява гордостта на града и една от най-хубавите бани както в България, така и в Източна Европа.

 

Още щом влезете в града ще бъдете впечатлени от невероятната чистота на всичко наоколо, ще забележите местните хора да ви помахват за добре дошли от вратите на къщите си. Буквално от рано сутрин до късно вечер ще видите хора от поддръжката на града да чистят улиците и да се грижат те да бъдат в безупречна чистота за посетителите. От двете страни на централната улица са наредени огромни липови дървета, които придават на града величие и така желана прохлада в горещите летни дни. На централната улица се намира пощата, различни кафенета и магазинивсички безупречно чисти. Не е необходимо да си вземате много багаж освен личните си вещи, тъй като в Баня има всичко от хранителни стоки до лекарства. Качеството и цените на стоките са чудесни, дори по-добри от тези, които ще намерите в по-големите градове. Ще бъдете странник само при първото си посещение в Баня. След това всеки продавач или служител в баните ще ви разпознае и ще се отнася с вас приятелски и с уважение.

 

Баня предлага спокойната и мирна атмосфера на малкия град наред с най-добрата минерална вода и процедури в България. Може да отседнете в някой от местните хотели или да наемете частна квартира чрез Квартирното бюро в центъра на града при някои от собствениците на къщи в града, които предлагат уют и приятна атмосфера. Сутрин ще се събудите от кукуригането на петлите; гледките и звуците на това градче ще съпровождат целия ви престой тук.

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Добре Дошъли

Баня, България