Банчето е закрит басейн изграден върху минерален извор. Подът на басейна е покрит с порозни плочки, които позволяват на минералната вода за циркулира непрекъснато. Температурата на водата е 35-37 градуса Целзии. Има две отделения за мъже и жени. Водата е великолепна и лекува много болести на нервната и двигателна система. Д-р Генко Чолаков директор на рехабилитационния център в Баня нарича Банчето природно джакузи, тъй като водата нахлуващата през дупките на подовите плочки масажира по естествен начин и облекчава болките в ставите, артритни заболявания, ревматизъм и други дегенеративни страдания на ставите, помага за възстановяване след тежки наранявания и фрактури. Престоя във водата на Банчето и душвете ще ви помогне да отмиете ежедневния стрес и да почувствувате облекчение в тялото и духа. Местните хора горещо препоръчват Банчето и много от тях го ползуват за своя лична баня. Не случайно жителите на града се радват на цветущо здраве и жизнеспособност. Лицата на хората в Баня излъчват спокойствие и ведрост. Банчето се намира зад Централната баня и Рехабилитационния център всред разкошен, живописен парк. Цената на билета е 1.50 лв и трябва да бъде закупен от Централната баня. Непосредствено до Банчето се намира и откритото калолечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Централната Баня Царската Баня

 

Разположен в сърцето на България градчето Баня е познато като Карловски Минерални бани. Намира се в подножието на Средна Гора и се слави с най-добрите лечебни минерални извори извори в България и в световен мащаб. В града има повече от 10 минерални извори и човек, който познава минералните води може да направи своя избор съобразно. В културата на българите е залегнало баленеолечението край минералните води и старото поколение добре познава целебните свойства на тези извори. Напоследък голяма част от младото поколение се връща към традициите на праотците си и преоткрива лечебната сила на минералната вода.

 

Царската Баня е най-големия балнеокомлекс. Построена 1939 година от цар Борис ІІІ днес тя е модерен комплекс с отделение за мъже и жени. На втория етаж се помещават стаи за хидромасаж, аромотерапия и лечебен масаж. Водата е с температура 39 градуса Целзий. Работи целогодишно от 7:30 сутринта до 6:00 след обяд. Цената на билета е 1.50 лв.

 

 

 

.

 

 

Калолечение

 

България се слави със над 2.000 естествени минерални извора и няколко калолечебници. Твърди се, че над 500 от минералните извори имат ункално целебно въздействие. В Европа не съществува друго място, което да предлага подобно разнообразие от балнео и кало-лечение. Калта, която се използува в Баня идва от 7.5 акра площ близо до града. Това е органична кал, която постояно е потопена в минерална вода. Калта е кремобазно вещество с невероятно целебни качества. Откритото калолечение се състои от два басейна с калтопъл и хладен, както и басейн с чиста, топла минерална вода и душове.

 

Хора от всички краища на България и света идват на това единствено по рода си място, за да изпитат насладата и ползата от целебната сила на калта и топлината на лятното слънце в съчетание с минералната вода и чистия въздух.

 

Терапевтичната кал съдържа множество оргарични и неорганични субстанции, които оказват химичен, физичен и термален ефект върху тялото, стимулира кръвообръщението, дишането и телесния метаболизъмособено полезен за ревматични, ставни и кожни заболявания. Процедурата с кал съчетава ефекта на топлата минерална вода, целебната кал, въздуха и слънцето.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

.